Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Κουραμπιέδες με αλισίβα




Υλικά

700 γρ βούτυρο γάλακτος
1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη (200γρ)
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 φλιτζανάκι του καφέ σιμιγδάλι ψιλό
1 σφηνάκι κονιάκ
1 σφηνάκι αλισίβα
1 κιλό αλεύρι Νο 2 μαλακό
(θα χρειασθούμε και λίγο ακόμη)
1 ποτήρι αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, κομμένα και λίγο καβουρδισμένα



Εκτέλεση

Χτυπάμε καλά το βούτυρο.
Ρίχνουμε την άχνη και χτυπάμε για λίγο ακόμη.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το κονιάκ, το λάδι και την αλισίβα.
Χτυπάμε για λίγο και προσθέτουμε τα αμύγδαλα.
Ανακατεύουμε και αρχίζουμε να ρίχνουμε λίγο – λίγο το αλεύρι.
Ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας.
Φτιάχνουμε τους κουραμπιέδες μας σε ότι σχήμα θέλουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150-160 βαθμούς για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν ελαφρά οι κουραμπιέδες.
Όταν βγουν από τον φούρνο και είναι ακόμη ζεστοί, τους ραντίζουμε με ανθόνερο.
Μόλις κρυώσουν τους περνάμε από ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη!!

για να φτιάξουμε αλισίβα χρειαζόμαστε:

1 κουταλιά της σούπας καθαρή στάχτη, χωρίς λίπη και 1 ποτήρι νερό. Τα βράζουμε 2-3 λεπτά και μετά σουρώνουμε το υγρό σε πολύ λεπτό σουρωτό ή χρησιμοποιούμε φίλτρο του καφέ.

- ? καλό είναι να βάλουμε κόλλα ψησίματος από κάτω..
- Στο ταψί βάζουμε πάντα κουραμπιέδες πλασμένους με όμοιο πάχος
Δεν ανοίγουμε καθόλου τον φούρνο τα πρώτα 15 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου