Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Χοιρινό μπούτι με σάλτσα μήλου


Μελωμένο χοιρινό μπούτι με σάλτσα μήλου

ΥΛΙΚΑ για 6 για άτομα
 3kg χοιρινό μπούτι χωρίς κόκαλο, με το λίπος και την πέτσα του
 1 κουτ σούπας γαρύφαλλο σε σκόνη
 2 σκελίδες σκόρδο
 κόκκινο κρασί

Μελωμένο χοιρινό μπούτι με σάλτσα μήλου

 χυμό πορτοκάλι
 3 μήλα
 ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι
Γλάσο
 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
 1 σκελίδα σκόρδο
 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
 1 κουτ. σούπας σπόρους κόλιανδρου, κοπανισμένους
 2 κουτ. σούπας μουστάρδα
 2 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξύδι
 60 ml χυμό λεμονιού
 1 κουτ. σούπας σάλτσα σόγιας
 2 κουτ. σούπας μέλι
 το ξύσμα από ένα λεμόνι και ένα πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 C.
2. Σε μια βαριά μαντεμένια κατσαρόλα που μπαίνει στο φούρνο ζεστάνετε 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο και μόλις κάψει καλά ροδίστε το κρέας από όλες τις πλευρές. Τρίψτε το καλά με αλάτι, πιπέρι και το γαρύφαλλο σε σκόνη. Τρυπίστε το σε πολλές μεριές και χώστε μέσα στις τρύπες μικρά κομμάτια από το σκόρδο. Αυτά τα κομμάτια θα λιώσουν με το ψήσιμο και θα χαρίσουν ένα υπέροχο άρωμα στην σάρκα του χοιρινού.
3. Βάλτε 2 κουτ. σούπας χυμό πορτοκάλι και 2 κουτ. σούπας κόκκινο κρασί στον πάτο της κατσαρόλας κλείστε καλά το καπάκι και ψήστε αργά σε φούρνο 140 C για περίπου 3-4 ώρες. Το δικό μου ετοιμάστηκε σε 3.5 ώρες.
4. Όσο ψήνεται το κρέας ετοιμάστε το γλάσο. Σοτάρετε το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο, προσθέστε το σκόρδο και τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράστε για περίπου ένα τέταρτο. Έπειτα, βάλτε τα όλα στο μπλέντερ να γίνουν μια ομοιόμορφη κρέμα με την οποία θα πασαλείβετε το κρέας μετά τις δύο ώρες που θα έχει μείνει στο φούρνο και μέχρι το τέλος του ψησίματος.
5. Όταν ετοιμαστεί το κρέας, βγάλτε το από την κατσαρόλα και βάλτε το σε μια πιατέλα, ή ενα ξυλο κοπής να ξεκουραστεί. Όλα τα υγρά της κατσαρόλας θα τα χρησιμοποιήσετε στη σάλτσα.
6. Τρίψτε τα μήλα και βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με τα υγρά από το κρέας. Σιγοβράστε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να γίνουν τα μήλα. Αν θέλετε προσθέστε και μια κουτ. σούπας από το γλάσο για πιο έντονο άρωμα.
7. Μέχρι να γίνει η σάλτσα θα έχει κρυώσει και λίγο το κρέας και θα είναι έτοιμο να το κόψετε σε φέτες, και να το σερβίρετε με τη σάλτσα του και πατάτες φούρνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου