Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Γαλακτομπούρεκο

Συστατικά
• 1/2 κιλό φύλλο κρούστας

Κρέμα:
• 1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
• 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
• 1 λίτρο φρέσκο πλήρες γάλα
• 4 αβγά
• 3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
• 2 βανίλιες

• Προαιρετικά, μπόλικο ξύσμα πορτοκαλιού
• Λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

Σιρόπι:
• 3 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
• 2 1/2 φλιτζάνια νερό
• τη φλούδα ενός λεμονιού
• 1 κουταλιά χυμός λεμόνι


Οδηγίες
1. Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το σιμιγδάλι, τα αβγά, τη ζάχαρη και τις βανίλιες
2. Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς την κρέμα μέχρι να πήξει
3. Μόλις πήξει αποσύρουμε από τη φωτιά και όπως καίει η κρέμα, ρίχνουμε το βούτυρο
4. Όταν λιωσει το βουτυράκι μες στην κρέμα, ανακατεύουμε να πάει παντού
5. Προσθέτουμε και το ξύσμα πορτκάλι αν θέλουμε
6. Αν πήξει πολύ η κρέμα αραιώνουμε με λίγο νεράκι
7. Καλύπτουμε με μεμβράνη και όσο ασχολούμαστε με τα φύλλα, την ανακατεύουμε ανά διαστήματα για να μην πιάσει κρούστα
8. Βουτυρώνουμε πολύ καλά τον πάτο και τα τοιχώματα ενός ταψιού (εγώ το κάνω σε πυρίμαχο ταψί)
9. Στρώνουμε τα μισά φύλλα της συσκευασίας, πολύ καλά βουτυρωμένα (και στα πλάγια των φύλλων)
10. Στρώνουμε την κρέμα
11. Καλύπτουμε πάνω με τα πλαϊνά των κάτω φύλλων
12. Απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα ένα ένα
13. Μαζεύουμε όλα τα πλαϊνά των πάνω φύλλων και τα διπλώνουμε από κάτω, στον πάτο
14. Χωρίζουμε σε κομμάτια το γαλακτομπούρεκο
15. Περιχύνουμε με βούτυρο την επιφάνεια και ραντίζουμε με νεράκι
16. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο 180 βαθμών να ροδίσει
17. Σιγοβράζουμε τα υλικά για το σιρόπι με σκεπασμένο καπάκι μέχρι να αφρίσει
18. Ξαφρίζουμε και περιχύνουμε το γλυκό μόλις βγεί από το φούρνο
& το σιρόπι να είναι χλιαρό οταν το περιχύσουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου