Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Σύκο γλυκό κουταλιού


Υλικά:
50 μικρά σύκα
1 και ½ κιλά ζάχαρη
4 φλιτζάνια τσαγιού νερό
χυμός ενός λεμονιού
γαρύφαλλα
αμύγδαλα ασπρισμένα

Εκτέλεση:
Πλένετε τα σύκα, κόβετε λίγο το κοτσάνι τους και καθαρίζετε τη φλούδα. Με μαχαιράκι τρυπάτε κάθε σύκο στο κάτω μέρος και με ένα καρφί ή κάτι αντίστοιχο μυτερό σκαλίζετε λίγο το σημείο εκείνο για να μπει εύκολα το σιρόπι μέσα στο σύκο. Βράζετε τα σύκα με αρκετό νερό, που το αλλάζετε 2-3 φορές. Τα τρυπάτε με μια βελόνα για να δείτε αν είναι βρασμένα. Μετά τα ρίχνετε σε κρύο νερό για μισή περίπου ώρα. Κατόπιν τα ξεπλένετε αρκετές φορές καλά και τα βάζετε σε πετσέτα να στραγγίσουν.
Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό για 5 λεπτά και ρίχνετε μέσα τα σύκα. Τα βράζετε για 15 λεπτά και τα αφήνετε να μείνουν μέσα στο σιρόπι μέχρι την επόμενη μέρα. Μετά βγάζετε τα σύκα με τρυπητή κουτάλα και σε κάθε ένα βάζετε ένα ασπρισμένο αμύγδαλο και ένα γαρύφαλλο. Βράζετε πάλι το σιρόπι μέχρι να δέσει. Ρίχνετε τα σύκα μέσα στο σιρόπι και τα αφήνετε να βράσουν πάλι, μέχρι να δέσει το γλυκό.


Όταν είναι έτοιμο, το βάζετε σε στεγνά βάζα, κλείνετε καλά και αναποδογυρίζετε το βάζο για να αυτοαποστειρωθεί και το καπάκι. Κρυώνετε γρήγορα το γλυκό, σημειώνετε την ημερομηνία παρασκευής σε ετικέτα πάνω στο βάζο και αποθηκεύετε σε ξηρό μέρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου