Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Σουτζουκάκια Σμυρνέικα


...με φρέσκα μυρωδικά και μπαχαρικά σε σάλτσα από λιαστή τομάτα
Yλικά για τον κιμά:
- ½ κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
- ½ κιλό κιμάς χοιρινός
- (προαιρετικά) επιπλέον 200 γρ. κιμάς αρνίσιος (από ζυγούρι) για περισσότερη νοστιμιά
- 3 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα βάλτε
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
και τα δύο μαζί στο μπλέντερ
- 300 γρ. Quaker
- ½ ποτήρι κρασιού γάλα φρέσκο με 3/5% λιπαρά
- ½ ποτήρι κρασιού κρασί λευκό ξηρό
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
- 1 κοφτή κουτ. γλυκού κύμινο
- αλάτι, πιπέρι
Υλικά για τη σάλτσα λιαστής τάματος: 
- 2 κονσέρβες τομάτα κονκασέ
- 1 βάζο μέτριο με λιαστές τομάτες σε λάδι
- ½ ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση για τη ζύμη του κιμά για τα σουτζουκάκια:
- Σε ένα μπολ μουσκέψτε το Quaker με το γάλα και το κρασί
- Λιώστε το βούτυρο
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίξτε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κύμινο, το αλατοπίπερο και ανακατέψτε ελαφρά
- Στη συνέχεια προσθέστε το λιωμένο βούτυρο και το μουσκεμένα
Quaker
- Ζυμώστε πολύ καλά και σχηματίστε σουτζουκάκια
- Ανάψτε και προθερμάνετε τον φούρνο στους 190-200ο C
- Λαδώστε ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο ένα ταψί και βάλτε τα σουτζουκάκια το ένα δίπλα στο άλλο. Ψήστε για 25 λεπτά
Eκτέλεση για τη σάλτσα λιαστής τάματας: 
- Ρίξτε τη λιαστή τομάτα μαζί με το λάδι στο μίξερ έως ότου γίνει πολτός
- Σε ένα μέτριο σκεύος ρίξτε το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και σωτάρετε ελαφρά
- Προσθέστε την τομάτα κονκασέ, τον πολτό της λιαστής τομάτας και το φύλλο δάφνης
- Συμπληρώστε 1 ½ ποτήρι χλιαρό νερό και βράστε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να δέσει η σάλτσα
- Ανακατέψτε κατά διαστήματα για να μην σας κολλήσει
- Όταν τα σουτζουκάκια είναι έτοιμα, ρίξτε τη σάλτσα στο ταψί και ψήστε τα για 10 λεπτά ακόμα, σε μέτρια θερμοκρασία
- Τέλος, σερβίρετε τα μαζί με τη σάλτσα τους και συνοδέψτε τα με ρύζι ή πουρέ ή τηγανητές πατάτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου