Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Τα πάντα για το ρύζι

Και ο κατάλογος συνεχίζεται, µια και οι ποικιλίες του ρυζιού, που είναι µια από τις πιο βασικές τροφές του ανθρώπου, είναι πολλές και απολαυστικές.

Λευκό
Η διαφορά µεταξύ του καστανού και του λευκού ρυζιού δεν είναι µόνο το χρώµα. Έχετε υπόψη ότι η άλεση και το γυάλισµα του ρυζιού φτάνει να καταστρέψει το 67% της βιταµίνης Β3, το 80% της Β1, το 50% του µαγγανίου, το 60% του σιδήρου και το 90% της Β6, ενώ αφαιρεί σχεδόν το σύνολο των φυτικών ινών. Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι το

καστανό ρύζι υπερτερεί. ∆εν πρέπει όµως να παραβλέψουµε ότι το λευκό είναι πιο εύληπτο και για αρκετούς πιο γευστικό. Επίσης ενδείκνυται σε περιπτώσεις γαστρεντερικών διαταραχών, µια και είναι πιο ελαφρύ λόγω της χαµηλής του περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.
Καστανό
Το ρύζι, όπως παράγεται από τη φύση, έχει αρκετές στιβάδες µέχρι να φτάσουµε στον κόκκο της δηµοφιλούς λευκής εκδοχής του. Ωστόσο πρέπει να ξέρετε ότι για την παραγωγή του καστανού ρυζιού αφαιρείται µόνο η εξωτερική στιβάδα, µε αποτέλεσµα να προκαλείται η µικρότερη δυνατή απώλεια θρεπτικών συστατικών. Επίσης, αντίθετα µε το λευκό, το καστανό ρύζι έχει το πίτουρο και το φύτρο του, στα οποία υπάρχουν σηµαντικές ποσότητες βιταµινών του συµπλέγµατος Β, ενώ αποτελεί και µια εξαιρετική πηγή µαγνησίου, µαγγανίου και σεληνίου. Παράλληλα όµως είναι και πλούσιο σε φυτικές ίνες που συµβάλλουν στην προστασία του γαστρεντερικού συστήµατος. Χάρη στα παραπάνω συµβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του βάρους και της χοληστερόλης, ενώ εξυπηρετεί την πιο εύρυθµη παραγωγή ενέργειας ενισχύοντας το µεταβολισµό. Τέλος, µελέτες αποδεικνύουν ότι η χρήση του καστανού ρυζιού (και γενικότερα των δηµητριακών ολικής άλεσης) στο πλαίσιο µιας υγιεινής διατροφής µπορεί να συµβάλει στην πρόληψη του διαβήτη και του µεταβολικού συνδρόµου.
Βρείτε στην αγορά
Το ρύζι κυκλοφορεί σε πάρα πολλούς τύπους, που καλύπτουν όλα τα γευστικά γούστα και όλες τις ανάγκες της µαγειρικής σας. Έτσι µπορείτε να βρείτε γλασέ και καρολίνα ιδανικά για σούπες και γεµιστά, αρµπόριο για ριζότο, parboiled ή bonnet για χιονάτο σπυρωτό πιλάφι αλλά και µπασµάτι και αρωµατικό για µυρωδάτο αποτέλεσµα κ.λπ.

 
Πηγή forma

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου