Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Αρωματικά



Αγριάδα
Αγριμόνιο
Άκορο
Αλτέα
Άνηθος Στην Ευρώπη χρησιμοποιείται πάρα πολύ στις σαλάτες και στα φαγητά με ψάρι. Αυτό γιατί εκτός από το ότι αρωματίζει , διευκολύνει και την πέψη των τροφών.

Απήγανος
Αχιλλαία
Βαλεριάνα
Βάλσαμο
Βασιλικός Χρησιμοποιείται για αρωματισμό σαλτσών, κρεάτων και ψαριών σούπες και σαλάτες. Συνδυάζεται πολύ με σκόρδο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και καλό ελαιόλαδο (μαρινάτα) που το χρησιμοποιείτε για σαλάτες.
Γαϊδουράγκαθο
Γλυκόριζα
Δενδρολίβανο Αρωματικό με χαρακτηριστική μυρωδιά που μοιάζει με αυτή της καμφοράς, με μικρά λευκά άνθη και βαθυπράσινα φύλλα που ανθίζει το καλοκαίρι. Χρησιμοποιούμε τα αποξηραμένα φύλλα και άνθη του. Ιδανικό σε συνταγές με αρνί, ψάρι, μοσχάρι, κουνέλι, κοτόπουλο, τηγανητές ή ψητές πατάτες, λαχανικά, ρύζι.
Δίκταμο
Ευκάλυπτος
Εχινάκια
Ζαμπούκος
Ιβίσκος
Ιπποφαές. Διαβάστε περισσότερα στο εκτενέστατο άρθρο "Ιπποφαές" ένα φυτό με ευεργετικές ιδιότητες" . 
Κάρδαμο Έχει γεύση πικρή και γλυκιά, ελαφρά λεμονίζουσα και είναι πολύ αρωματικό. Είναι ένα από τα συστατικά της σκόνης κάρυ. Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται και ολόκληροι σε πίκλες και μαρινάδες.
Κερασοουρές
Κισσός
Κολητσίδα
Κράταιγος
Λαγοκοιμηθιά
Λεβάντα
Λιναρόσπορος
Λουίζα
Λυκίσκος
Μαϊντανός Στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιείται όχι μόνο ως συστατικό αλλά και ως διακοσμητικό σαλατών ή πιάτων κρέατος, ενώ στην Τουρκία, χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες στη σαλάτα, είτε μαζί με ψιλοκομμένη τομάτα είτε και μόνος του. Χρησιμοποιείται σε σούπες, σαλάτες σε κεφτέδες, συνταγές ψαριών, κρεάτων και σε γαρνιτούρες πολλών φαγητών.
Μάραθος - Μαραθόσπορος Στη μαγειρική μπαίνει σε νηστίσιμα πιάτα, αγκινάρες, χταπόδι, χορτόπιττες, ωμές σαλάτες. Με μάραθο αρωματίζονται οι ελιές, τα τουρσιά και το ξύδι που φτιάχνονται στο σπίτι, ενώ ο μαραθόσπορος μπορεί να προστεθεί στο ψωμί, αλλά και στο γαρνίρισμα φαγητών.
Μαντζουράνα Σήμερα χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά στην μαγειρική είτε στην φρέσκια της μορφή είτε αποξηραμένη. Επειδή όμως έχει πολύ λεπτή γεύση, συνήθως μπαίνει πρός το τέλος του μαγειρέματος.
Φρέσκια και ψιλοκομμένη μαζί με φρέσκο χυμό λεμονιού είναι ωραία σε σαλάτες.
Μελισσόχορτο Το αφέψημα μελισσόχορτου είναι η πλέον απλή χρήση του. Το άρωμα του φρέσκου βοτάνου που θυμίζει λεμόνι κάνει εντονότερη την οσμή και γεύση των φαγητών που περιέχουν χυμό λεμονιού. Αρωματίστε μαλακά τυριά, σούπες, σαλάτες, ψάρια, κρέατα φούρνου, πουλερικά, φρουτοχυμούς - ιδιαίτερα λεμονάδα - και κρασιά.
Μέντα
Μολόχα
Μουστάκια καλαμποκιού
Πασιφλώρα
Πιπερόριζα (τζίντζερ) Η χαρακτηριστική της γεύση, κάπως καυτερή, νοστιμίζει γλυκά, επιδόρπια, σάλτσες, εξωτικά φαγητά, κοκτέιλ ποτών.
Πλατανόμηλα
Πολυτρίχι
Πολύκομπο
Πράσινο τσάι
Σαλέπι του βουνού Το σαλέπι δεν περιέχει συντηρητικά, παρά μόνο διάφορα αρωματικά βότανα και ζάχαρη. Μετά από ειδική επεξεργασία γίνεται στιγμιαίο ρόφημα, αρκεί το νερό που θα προσθέσουμε να είναι βραστό, να κοχλάζει. Για ακόμη καλύτερη γεύση το βράζουμε με λίγο νερό, ότι ακριβώς κάνουμε και για τον ελληνικό καφέ. Επίσης αρωματισμένο με πιπερόριζα (τζίντζερ), κανέλα και μέλι πίνεται ώς μαλακτικό, για τα κρύα του χειμώνα. Συνηθιζόταν πολύ έτσι στη Θεσσαλία και στην Ηπειρο. Το καλοκαίρι το διάλυμμα αυτό άμα κρυώσει μπορεί να προσφερθεί μαζί με μία βυσσινάδα ως αναψυκτικό. Η τριμμένη του ρίζα χρησιμοποιείται ευρέως στη ζαχαροπλαστική, στη δημιουργία παγωτών.
Σημύδα
Σκορπιδόχορτο
Σπιρουλίνα
Ταραξάκο
Τζίνσενγκ
Τήλιο
Τσάι του βουνού
Τσουκνίδα
Ύσσωπος
Φασκόμηλο Είναι και αυτό ένα μυρωδικό, κατάλληλο για μαγείρεμα σε λιπαρά κρέατα, η ψάρια όπως τα χέλια, κυνηγετικά ζώα και πουλιά καθώς και σε κεμπάμπ. Σε γεμιστά, λουκάνικα, σούπες , φασόλια και σαλάτες.
Φύλλα Αλεξάνδρειας
Φύλλα Σιναμικής (Σένα)
Χαμομήλι
Χένα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου