Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Ας γνωρίσουμε την καφεΐνη





Η καφεΐνη είναι μία φυσική ουσία που βρίσκεται στα φύλλα και στους καρπούς περισσότερων από 60 φυτών, όπως για παράδειγμα στους κόκκους του καφέ και, όταν προσλαμβάνεται σε μέτριες ποσότητες, παρέχει σημαντικά οφέλη τόνωσης και ευεξίας στον οργανισμό, βοηθώντας μας σε διάφορες φάσεις της ημέρας μας. Είναι λοιπόν προφανές ότι η καφεΐνη δεν βρίσκεται τυχαία στην καθημερινότητά μας, καθώς τα καφεϊνούχα ροφήματα αποτελούν τη νο1 επιλογή και μία από τις πιο αγαπημένες συνήθειες του κόσμου. Ας μάθουμε λοιπόν περισσότερες χρήσιμες πληροφορίες για την καφεΐνη...


-  Λόγω της ήπιας τονωτικής δράσης της στο κεντρικό νευρικό σύστημα, η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει παραμέτρους της πνευματικής μας λειτουργίας, όπως είναι η εγρήγορση, η προσοχή και γενικότερα η γνωσιακή απόδοση, αποτελώντας πολύτιμο σύμμαχο για άτομα που εργάζονται και ειδικότερα για όσους επιτελούν έντονη πνευματική εργασία.
-Εξίσου ευεργετημένοι από τη μέτρια καθημερινή πρόσληψη καφεΐνης είναι και άτομα που διαβάζουν εντατικά, όπως για παράδειγμα οι φοιτητές, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη, τόσο τη σύντομη όσο και την μακροπρόθεσμη.
-  Αν αθλείστε συστηματικά, η καφεΐνη μπορεί να σας προσφέρει ακόμη ένα «συν», καθώς λειτουργεί ως φυσικό εργογόνο βοήθημα για το ανθρώπινο σώμα και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης, κυρίως σε αθλήματα αντοχής.
-  Τέλος, ακόμη μία πολύ σημαντική ιδιότητα της καφεΐνης είναι ότι μπορεί να συμβάλλει στην εξάλειψη της υπνηλίας και της κόπωσης των οδηγών.
Επωφεληθείτε λοιπόν από μία από τις σημαντικότερες τονωτικές ουσίες που μας παρέχει η φύση, παραμένοντας καθημερινά εντός του ορίου των 300mg  καφεΐνης την ημέρα , το οποίο θα πρέπει να μειωθεί στα 200mg εάν διανύετε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλάζετε. Ενδεικτικά, η ποσότητα των 300mg αντιστοιχεί σε 3-4 φλιτζάνια στιγμιαίου καφέ (80mg καφεΐνης ανά φλιτζάνι) ή περίπου 6 φλιτζάνια τσάι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου