Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Αλόη το φυτό της ιατρικής



Το έχουν αποκαλέσει φυτό θαύμα, φυσικό θεραπευτικό και «φυτό της ιατρικής». Η Αλόη είναι ένα φυτό πολλών εκπλήξεων που τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο συχνά λόγος για τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Ευδοκιμεί στα θερμά και ξηρά κλίματα και αν και από πολλούς θεωρείται κάκτος στην πραγματικότητα είναι μέλος της οικογένειας των κρίνων.




Η αλόη αποτελείται κατά 96% από νερό. Το υπόλοιπο φυτό αποτελείται από ενεργά συστατικά περιέχοντας βασικά έλαια, αμινοξέα, βιταμίνες, ένζυμα και γλυκοπρωτεΐνες.
Τα οφέλη της οφείλονται στο σύνολο των φυσικών συστατικών του εκχυλίσματός της, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό για τα τόσο θετικά αποτελέσματα της χρήσης της είναι το ότι τα ιχνοστοιχεία, οι βιταμίνες αλλά και τα άλλα συστατικά βρίσκονται σε μια απόλυτα εξισορροπημένη σχέση μεταξύ τους.
Παράλληλα , ο χυμός της αποτελεί μια από τις πιο ισχυρές πηγές βιταμινών Ε και C, ενώ είναι η μόνη φυτική πηγή βιταμίνης Β-12(όλες οι άλλες πηγές είναι ζωικής προέλευσης).
Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι υπάρχουν πάνω από 250 ποικιλίες αλόης, ωστόσο το φυτό Αλόη Barbadensis Miller έχει τεράστια ιατρική φήμη και θεωρείται το καλύτερο είδος αλόης. Για τον λόγο αυτό μετονομάστηκε σε Αλόη Βέρα, (Βέρα στα λατινικά σημαίνει αληθινό).
Όπως δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνος Ξένος, κλινικός διαιτολόγος ΜSc μιλώντας στο «Α.Τ.» η Αλόη Βέρα, λόγω των θρεπτικών της ιδιοτήτων, βοηθά αρχικά στην αποφυγή τραυματισμών στο επιθήλιο και ενισχύει την επούλωσή του όταν αυτό υφίσταται κάποιο τραυματισμό. Δρα ως αντισηπτικό, αυξάνοντας τη διάχυση του αίματος στην τραυματισμένη περιοχή και διεγείρει τους ιστούς και τα κύτταρα του δέρματος που είναι υπεύθυνα για τη θεραπεία της πληγής. Έχει αποδειχτεί ακόμη ότι κάνει πολύ καλό και σε άλλες παθήσεις του δέρματος, όπως είναι οι δερματίτιδες και τα εγκαύματα. Η λεκτίνη (πρωτεΐνη) θεωρείται ως υπεύθυνη για τη θεραπευτική της δράση στα εγκαύματα.
Η Αλόη Βέρα κάνει επίσης καλό σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος, όπως το έλκος του στομάχου, η δυσπεψία, η δυσκοιλιότητα και η ελκώδης κολίτιδα, επεσήμανε ο κ. Ξένος και πρόσθεσε «μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τους ασθενείς με αρθρίτιδες και διαβήτη, λόγω της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού τους συστήματος, σε συνδυασμό πάντα με τα φάρμακα που χρειάζονται για την κάθε πάθηση».
Το τζέλ που δημιουργείται από το χυμό της Αλόης θεωρείται από πολλούς ως το πιο «έξυπνο» μίγμα, αντιβιοτικού, στυπτικό, αναλγητικό αλλά και επουλωτικό τραυμάτων.
Οι ευεργετικές, ακόμα και «θεραπευτικές» ιδιότητες του χυμού της Αλόης είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια και έχουν καταγραφεί σε πολλούς μεγάλους πολιτισμούς.
Αρχαία ευρήματα δείχνουν ότι τα οφέλη της, έχουν επιζήσει για περισσότερα από 5.000 χρόνια. Ο George Ebens, το 1862, πρώτος ανακάλυψε σε έναν αιγυπτιακό πάπυρο του 1500 π.Χ. ότι στην αρχαιότητα Έλληνες και Ρωμαίοι γιατροί την χρησιμοποιούσαν με μεγάλη επιτυχία ως ιατρικό βότανο.
Επιπλέον, ερευνητές έχουν ανακαλύψει τη χρήση Αλόης και στους αρχαίους Κινέζικους και Ινδικούς πολιτισμούς, ενώ η βασίλισσα Κλεοπάτρα της Αιγύπτου θεωρούσε την Αλόη το μυστικό της ομορφιάς της. Ο μέγας Αλέξανδρος κατέκτησε το νησί Socotra προκειμένου να βρει αλόη για τον στρατό του, ενώ στις Φιλιππίνες χρησιμοποιούνταν σε συνδυασμό με γάλα για τις μολύνσεις των νεφρών.
Τέλος, ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης, περιγράφει σε εργασία του πολλές από τις θεραπευτικές ιδιότητες της Αλόης.
Οι χρήσεις της Αλόης είναι δεκάδες, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί έκρηξη στις έρευνες και τις μελέτες που αφορούν στα συστατικά, τις ιδιότητες και τις εφαρμογές της, με τα αποτελέσματα αυτών αν επιβεβαιώνουν τις «μαγικές» ιδιότητες της Αλόης.
Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά. Καψίματα, εγκαύματα από τον ήλιο, κοψίματα, διάφορες δερματικές παθήσεις, δυσλειτουργίες του πεπτικού συστήματος, είναι μόνο μερικές από τις περιπτώσεις στις οποίες η Αλόη Βέρα έχει αποτελέσματα.
Χρησιμοποιείται επίσης ως συμπλήρωμα διατροφής, για ενδυνάμωση και τόνωση του οργανισμού, ενώ αποτελεί και ένα βασικό συστατικό σε πολύ μεγάλο αριθμό καλλυντικών προϊόντων, αφού οι δράσεις της στο δέρμα έχουν δείξει εξαιρετικά αποτελέσματα.



Σε ποιες περιπτώσεις μπορείτε να κάνετε χρήση της Αλόης :
• Αθλητικές κακώσεις
• Ακμή
• Αναζωογόνηση Μαλλιών και Δέρματος Κεφαλής
• Δυσκοιλιότητα
• Δυσπεψία
• Εγκαύματα
• Εξανθήματα
• Τσιμπήματα από έντομα
• Κοψίματα
• Μυκητίαση
• Ουλίτιδα
• Πεπτικές Διαταραχές
• Πονόδοντος
• Φλεγμονές

πηγή  adesmeytos-typos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου