Ο τρόπος που μαγειρεύετε το φαγητό σας μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το σύνολο των προσλαμβανόμενων θερμίδων, ενώ επιδρά σημαντικά και στην διατροφική αξία της τροφής. Για αυτό το λόγο ακόμη και φαγητά τα οποία θεωρούνται άκρως παχυντικά είναι δυνατό να «κερδίσουν» τη θέση τους στο τραπέζι σας, αν τροποποιήσετε λίγο τον τρόπο παρασκευής τους, έτσι ώστε να μειωθεί το θερμιδικό τους φορτίο. Άλλωστε, όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί, δεν υπάρχουν απαγορευμένες τροφές αλλά μόνο λανθασμένοι συνδυασμοί.
Γενικός κανόνας της υγιεινής μαγειρικής είναι ότι όσο λιγότερο λάδι βάζετε στο φαγητό, τόσο λιγότερη ενέργεια (θερμίδες) παίρνετε. Ενδεικτικά, μία κουταλιά λάδι ζυγίζει 15 γραμμάρια και προσφέρει ενέργεια 135 θερμίδων. Ένα κουταλάκι λάδι ζυγίζει 5 γραμμάρια και προσφέρει ενέργεια 45 θερμίδων. Επίσης, καλό είναι το λάδι να μην μαγειρεύεται αλλά να το προσθέτετε ωμό στο πιάτο σας κατά το σερβίρισμα.
Επιπλέον, η θερμότητα στην οποία μαγειρεύονται τα φαγητά - πράγμα που εξαρτάται από το «μέσο» μαγειρέματος που χρησιμοποιούμε- αυξάνει ή μειώνει την περιεκτικότητά των τροφών σε τοξίνες. Αυτό συμβαίνει γιατί με τη θερμότητα κάποιες τοξίνες καταστρέφονται, ενώ δημιουργούνται κάποιες άλλες. Ακόμη, όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία μαγειρέματος, τόσο περισσότερη ποσότητα λαδιού απορροφάται από το τρόφιμο και τόσο περισσότερο αυξάνεται η θερμιδική του αξία.
Μάθετε λοιπόν τα υπέρ και τα κατά του κάθε τρόπου μαγειρέματος και δοκιμάστε να αλλάξετε την διαδικασία που ετοιμάζετε τα αγαπημένα σας παραδοσιακά φαγητά, χωρίς να χρειαστεί να κάνετε «εκπτώσεις» στη γεύση τους.
Γενικός κανόνας της υγιεινής μαγειρικής είναι ότι όσο λιγότερο λάδι βάζετε στο φαγητό, τόσο λιγότερη ενέργεια (θερμίδες) παίρνετε. Ενδεικτικά, μία κουταλιά λάδι ζυγίζει 15 γραμμάρια και προσφέρει ενέργεια 135 θερμίδων. Ένα κουταλάκι λάδι ζυγίζει 5 γραμμάρια και προσφέρει ενέργεια 45 θερμίδων. Επίσης, καλό είναι το λάδι να μην μαγειρεύεται αλλά να το προσθέτετε ωμό στο πιάτο σας κατά το σερβίρισμα.
Επιπλέον, η θερμότητα στην οποία μαγειρεύονται τα φαγητά - πράγμα που εξαρτάται από το «μέσο» μαγειρέματος που χρησιμοποιούμε- αυξάνει ή μειώνει την περιεκτικότητά των τροφών σε τοξίνες. Αυτό συμβαίνει γιατί με τη θερμότητα κάποιες τοξίνες καταστρέφονται, ενώ δημιουργούνται κάποιες άλλες. Ακόμη, όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία μαγειρέματος, τόσο περισσότερη ποσότητα λαδιού απορροφάται από το τρόφιμο και τόσο περισσότερο αυξάνεται η θερμιδική του αξία.
Μάθετε λοιπόν τα υπέρ και τα κατά του κάθε τρόπου μαγειρέματος και δοκιμάστε να αλλάξετε την διαδικασία που ετοιμάζετε τα αγαπημένα σας παραδοσιακά φαγητά, χωρίς να χρειαστεί να κάνετε «εκπτώσεις» στη γεύση τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου