Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Αρνί στη σούβλα






 Αρνί στη σούβλα

ΥΛΙΚΑ

1 Αρνάκι 12 κιλών
1 Λεμόνι
Θρούμπι (ή αλλιώς Κατσικορίγανη)
Αλατοπίπερο

Εργαλεία:
Σύρμα / Πένσα / Σακοράφα και Σπάγκο


• ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ:
Καθαρίζουμε καλά το αρνάκι από τις τρίχες και τα δερματάκια που έχουν μείνει στο σώμα του. Βγάζουμε τη συκωταριά και τα άλλα εντόσθια και τα κρατάμε στην άκρη για να κάνουμε κοκορέτσι ή τηγανιά.
Περνάμε το αρνί στη σούβλα (η σούβλα πρέπει να περνάει ανάμεσα από τα πόδια του αρνιού και να διαπερνά το κεφαλάκι).

• ΔΕΣΙΜΟ:
Στη συνέχεια δένουμε το αρνί στη σούβλα. Ξεκινάμε από τα πίσω πόδια. Τυλίγουμε ένα-ένα πόδι γύρω από το σύρμα και μετά το δένουμε στη σούβλα, χρησιμοποιώντας τη πένσα. Πρώτα το ένα πόδι και μετά το άλλο, σφιχτά για να μη λυθούν. Έπειτα δένουμε τη ραχοκοκαλιά. Κόβουμε ένα μεσαίο κομμάτι σύρμα, το περνάμε μέσα στο κρέας και δένουμε σφιχτά τη ραχοκοκαλιά με τη σούβλα. Σε αυτό το σημείο, ανάμεσα στο σύρμα και το κρέας βάζουμε ένα μικρό κομμάτι κληματσίδας, για να μη σπάσει η ραχοκοκαλιά καθώς το κρέας ψήνεται και μαλακώνει. Κάνουμε το ίδιο και σε άλλα δυο σημεία της ραχοκοκαλιάς.
Συνεχίζουμε δένοντας προσεκτικά στη σούβλα το λαιμό του αρνιού Στη συνέχεια δένουμε τα μπροστινά ποδαράκια πάνω στο λαιμό και ξανά με το σύρμα δένουμε σφιχτά ποδαράκια και λαιμό πάνω στη σούβλα.

• ΡΑΨΙΜΟ:
Παίρνουμε με τη χούφτα αλατοπίπερο και τρίβουμε καλά τα πλευρά του αρνιού, και πιο μέσα, όσο φτάνει το χέρι μας, για να έχει ωραία γεύση το κρέας. Το ίδιο κάνουμε με τη κατσικορίγανη που μπορεί να τη βρείτε στην αγορά και ως θρούμπι. Αξίζει το κόπο να ψάξετε να βρείτε κατσικορίγανη, όχι μόνο επειδή δίνει ωραίο, έντονο άρωμα αλλά και επειδή με την απλή ρίγανη το κρέας πικρίζει ελαφρά.
Κόβουμε ένα λεμόνι στα τρία και το βάζουμε μέσα στη κοιλιά. Το λεμόνι θα λιώσει σιγά σιγά στο ψήσιμο και θα δώσει γεύση σε όλο το αρνί!
Ράβουμε σφιχτά τη κοιλιά του αρνιού με σπάγκο και σακοράφα. Όσο ψήνεται το αρνάκι, τα μυρωδικά θα απελευθερώνουν το άρωμα τους στο κρέας.



• ΨΗΣΙΜΟ:
Τώρα το αρνάκι είναι έτοιμο για τη σούβλα.
Χρησιμοποιούμαι κληματσίδες για να κάνουμε κάρβουνα γιατί καίγονται αργά…και το κρέας ψήνεται σιγά-σιγά και γίνετε λουκούμι. Μισή ώρα αφότου ανάψουμε τη φωτιά τα κάρβουνα είναι έτοιμα και ήρθε η ώρα να βάλουμε το αρνί στη σούβλα.
Το τοποθετούμε πρώτα ψηλά στη σούβλα και το γυρνάμε γρήγορα γιατί η φωτιά είναι δυνατή και μπορεί να «αρπάξει» το κρέας. Στρώνουμε τα κάρβουνα έτσι, ώστε τα μισά να βρίσκονται κοντά στο κεφάλι του αρνιού και τα άλλα μισά στα πίσω πόδια. Κάτω από τη κοιλιά αφήνουμε λίγα κάρβουνα. Φτιάχνουμε ένα μείγμα από λιωμένο βούτυρο και χυμό ½ λεμονιού και αλείφουμε με αυτό το αρνί. «Δροσίζουμε» το αρνάκι κατά τη διάρκεια του ψησίματος, για να γίνει ροδοκόκκινο και ζουμερό.

Επειδή το κρέας είναι δώδεκα κιλά θέλει περίπου έξι ώρες ψήσιμο. Αφού περάσουν οι δυο πρώτες ώρες κατεβάζουμε το αρνί από τη ψηλή σκάλα της σούβλας στη χαμηλή. Προσθέτουμε κάθε φορά τα κάρβουνα που χρειάζονται. Δεν πρέπει σε κανένα στάδιο του ψησίματος να γυρνάμε πολύ αργά το αρνί, γιατί σε κάποια σημεία θα παραψηθεί και σε άλλα όχι.

• ΤΕΜΑΧΙΣΜΑ:
Μετά από έξι ώρες είναι έτοιμο. Το βγάζουμε από τη σούβλα, το ακουμπάμε σε ένα καθαρό τραπέζι και αφαιρούμε τα συρματάκια. Αρχίζουμε να το κόβουμε. Τεμαχίζουμε πρώτα τα πόδια, μετά το κεφάλι και τελευταίο το στήθος.
Καλή σας όρεξη!

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου