Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

συνταγή τζατζίκι



Περιγραφή

Κλασσική συνταγή τζατζίκι, που όμως δεν αφήνει άσχημη μυρωδιά στο στόμα!

Τι χρειαζόμαστε:

      1/2 κιλό γιαούρτι στραγγιστό/σακούλας
      3-4 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
       1 κοφτή κουταλιά αλάτι
       1 κ.σ. ξύδι
       1 μεγάλο αγγούρι
     3/4 φλυτζ. ελαιόλαδο

Πως το κάνουμε:

1.    Καθαρίζουμε το σκόρδο, κόβουμε τις σκελίδες κατα μήκος και αφαιρουμε την πράσινη φύτρα τους που βρίσκεται στο κέντρο.
2.    Λιώνουμε το σκόρδο με το ειδικό εργαλειο πολτοποίησης και βάζουμε το λιωμένο σκόρδο σε γουδί.
3.    Προσθέτουμε το αλάτι και λιώνουμε με το γουδοχέρι το μείγμα εως ότου γίνει ομοιογενές.
4.    Χωρίς να καθαρίσουμε το αγγούρι,το κόβουμε στα δύο και κατόπιν κόβουμε το κάθε μέρος στη μέση ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ.
5.    Με ένα κουταλάκι ξύνουμε και αφαιρούμε το εσωτερικό του αγγουριού με τα σποράκια. Στο τέλος έχουμε 4 "βαρκούλες". Τις περνάμε στον τρίφτη και αν παραμείνει ακόμα υγρό το αγγούρι το στραγγίζουμε.
6.    Σε μία λεκάνη βάζουμε το γιαούρτι και το αγγούρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
7.    Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε. Το τζατζίκι μας είναι έτοιμο, δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε λιγο ακόμα αλάτι.
Λίγα μυστικά ακόμα
Το μυστικό του αγγουριού: Δεν καθαρίζουμε τη φλούδα γιατι εκεί βρίσκονται όλες οι θρεπτικές ουσίες και δίνει και χρώμα στο τζατζίκι. Αφαιρούμε απο πριν τα σπόρια στο εσωτερικό και τρίβουμε μόνο την ψίχα με τη φλούδα.Ετσι είναι πιο ασφαλές οτι δεν θα νερώσει το τζατζίκι. Το μυστικό του σκόρδου: Αφαιρούμε τη φύτρα, έτσι έχει φυσικά τη γεύση σκόρδου το τζατζίκι αλλά δεν μυρίζει άσχημα στο στόμα μας. Το πολτοποιούμε πλήρως (δεν το τριβουμε απλά), έτσι η γεύση του πάει παντού και όχι μόνο σε μία τυχόν δυνατή κουταλιά.


 Η  Συμβουλή  μας
Έρευνα του Πανεπιστημίου του Οχάιο αποκάλυψε πως το γάλα μπορεί να καλύψει την ενοχλητική μυρωδιά του σκόρδου αλλά και άλλων μπαχαρικών όπως και του αλκοόλ.

Η κατανάλωση του γάλατος μειώνει σημαντικά τις συγκεντρώσεις των χημικών ουσιών που δημιουργούν την έντονη και μακράς διάρκειας οσμής του σκόρδου. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου